Alles wat je wil weten over mosselen, en meer! - Het VUUR LAB.
Loader Vuurlab
Icon Merken
Gratis verzending vanaf €75*
Vink
Achteraf betalen met Klarna
Vink
in3 renteloos betalen ook voor ondernemers

Maak nu gebruik van 10% korting op de gehele webshop* - Gebruik code wintervuur10

Alles wat je wil weten over mosselen, en meer!

Lekker genieten van mosselen op de VUUR LAB. buiten kookkachel

De zee op je bord!

Samen buiten genieten van een mosselpannetje bereid op de BBQ is altijd een goed idee.
Wij maakten onlangs een grote XL wok vol kakelverse Jumbo mosselen van Adri & Zoon uit Yerseke.

Mosselen zijn goed voor je gezondheid!

Mosselen leveren veel goede voedingsstoffen. Het gaat echt niet alleen om de eiwitten en de gezonde visveturen.
Vooral ook het hoge jodiumgehalte van mosselen valt op. Er zijn weinig natuurlijke bronnen van jodium in de voeding,
terwijl jodium wel belangrijk is.

Het is goed voor de schildklier, voor het geheugen, voor de concentratie, voor het zenuwstelsel en voor het behoud van een gezonde huid. Daarnaast zijn mosselen bijzonder rijk aan vitamine B12. Dit is een vitamine dat alleen in dierlijke producten voorkomt.
Vitamine B12 is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen, en het ondersteunt onder andere de energiestofwisseling en het immuunsysteem.

Ook zijn mosselen rijk aan fosfor. Het mineraal fosfor is goed voor het skelet en belangrijk voor het in stand houden van het gebit. Ook ondersteunt het de energiestofwisseling en draagt het bij tot de normale werking van celmembranen. Tenslotte zijn mosselen een bron van de mineralen ijzer en magnesium en vitamine A, vitamine B2 en vitamine E. Mosselen kunnen bij regelmatige consumptie dus goed bijdragen aan de voorziening van voedingsstoffen en daarmee aan een gezond en evenwichtig voedingspatroon.

bron: Mosselen. Zo uit Zeeland (website)

 

Een mooie samenwerking met Adri & Zoon uit Yerseke!

Visgroothandel Adri & Zoon

Adri & Zoon is nog altijd een écht familiebedrijf sinds de oprichting door Adri Sr. in 1983.
Dagelijks kopen zij vis, schelp- en schaaldieren van over de hele wereld in.
Zij maken hiervoor gebruik van maar liefst 25 verschillende visafslagen in het binnen- en buitenland.
Adri & Zoon vindt het belangrijk dat iedere bestelling snel en correct wordt afgeleverd bij zijn klanten.
Het team van Adri & Zoon werkt met een flinke dosis passie en betrokkenheid om de mooiste producten uit de zee op jouw bord te brengen!

En met dit mooie bedrijf zijn wij van het VUUR LAB. een samenwerking aangegaan.
Zij leveren de verse producten en wij maken er op onze buiten kookkachel iets heerlijks mee!

Lekkere mosselen die zwemmen in het witbier! Heerlijk geserveerd met ons borrelbrood en kruidenboter.

 

Klassiek mosselrecept met witte wijn, mosselgroenten en mosselkruiden

Mosselen koken is heel eenvoudig.
Met dit klassieke recept kan het eigenlijk niet mis gaan!
Wij kookten maar liefst zes kilogram mosselen tegelijk in onze grote wok pan van Ø55cm.
Lees hieronder hoe je het kunt bereiden.

Wat heb je nodig? (vier personen)

4 kg mosselen (1 kg per persoon)
2 zakjes mosselkruiden (1 zakje per 2 kg)
1 fles witte wijn
2 zakjes vers gesneden mosselgroenten (of soepgroenten)
Grote wok pan, heksenketel of andere pan + losse deksel
Hout, houtskool of briketten
Stokbrood
Sausjes zoals knoflooksaus, mango curry saus en verse kruidenboter

Hoe maak je het?

Doe de mosselen in een grote teil of in de wasbak Spoel de mosselen af. Sorteer de mosselen die open staan of stuk zijn ertussen uit.
De schone mosselen doe je in een grote pan, heksenketel of wok pan
Strooi de mosselkruiden over de mosselen
Giet de fles wijn in de wok pan
Roer het geheel even door en doe de deksel op de pan
Stook het vuur op en laat de mosselen koken in de pan met de deksel erop
Binnen 5-10 minuten is de mosselpan klaar, omdat je met echt hout stookt kan de bereidingstijd afwijken, hou het geheel goed in de gaten. Als de mosselen open zijn is het klaar!
Zet de mosselpan op tafel en geniet. EET SMAKELIJK!

Kies voor mosselkruiden van Adri & Zoon

Adri & Zoon mosselkruiden in zak.
Een zakje is geschikt voor ongeveer 2 kilogram mosselen.
Deze mosselkruiden zijn bedoeld om de mosselen een lekker smaakje mee te geven.
De mosselen zijn lekker te combineren met frietjes en salade en dit wordt dan over het algemeen ook veel gedaan.
De mosselkruiden van Adri & zoon maken het gerecht helemaal af.

Wanneer eet je mosselen?

Mosselen kan je eten als de “r in de maand” is. Dit is wat men vroeger zei.
Maar dat is vandaag de dag anders.
Omdat vroeger de koeling minder goed was waren de mosselen beperkt houdbaar.
Maar tegenwoordig is dat geen probleem meer!
Het mosselseizoen loopt van juli tot en met half april in het jaar erop.
Nieuw ezelsbruggetje is dus, mosselen kan je eten als de “r in het seizoen” is: zomer, herfst en winter!

Knus samen eten koken en genieten rondom het vuur

De vriendschap leeft zolang de pot op het vuur staat - Desiderius Erasmus

Basisrecept voor mosselen

Altijd lekker! Mosselen met witte wijn en mosselgroenten.
Samen met de mosselkruidenmix van Adri&Zoon wordt dit gegarandeerd een feestmaal!

Was de mosselen goed, zie verderop de tips&tricks
Doe de mosselen in de wokpan samen met de kruiden, mosselgroenten en Sauvignon Blanc
Afdekken en ongeveer 15 minuten laten garen
Serveer ze lekker met brood en sausjes naar keuze!

Ons recept voor mosselen in witbier

Spoel de mosselen onder koud water. Mosselen met een kapotte schelp gooi je weg. Zie verderop de tips&tricks.
Giet een scheutje olijfolie in de wokpan.
Pel de uien en snijd ze fijn. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in stukken. Prei schoonmaken en in ringen snijden.
Bak de uien, prei en de selderij in de olie aan tot glazig.
Pel en snipper de knoflook. Doe de knoflook in de pan en bak kort mee.
Doe de mosselen bij de groenten. Voeg peper naar smaak toe.
Voeg het witbier toe. Kruid met enkele takjes tijm en enkele blaadjes laurier of andere verse kruiden.
Zet een deksel op de pan en laat de mosselen garen tot ze allemaal open zijn. Maar laat ze niet te lang garen: hoe korter de mosselen open zijn, hoe sappiger!
Paar klontjes roomboter toevoegen daar wordt de smaak heerlijk zacht van!

Tips & tricks

De mosselen van de visboer kun je een uur voor de bereiding in koud, gezouten water leggen.
De mosselen zullen zelf zand en vuiligheid uitspugen. Bovendien houd je ze zo in leven.

Wanneer je mosselen koopt, koop je ze over het algemeen voorverpakt.
Door die verpakking staan ze vaak al iets open en reageren ze iets trager.
Maar om te controleren of ze goed zijn houd je ze onder de koude kraan.
Sluiten ze, dan zijn ze goed.

Twijfel je, duw dan op de mossel of tik ze flink tegen het aanrecht:
na enkele tellen zal ze sluiten. Is dat niet het geval, gooi ze dan weg.
Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.

Als een mossel stinkt, zwaar is of beschadigd dan gooi je ze weg.
Deze zijn niet goed meer en kan je ziek van worden!

Ontdek de collectie rookplanken voor viswinkels
Rookplankje Vuur LAB

Ontdek ook onze heerlijke kaasfondue

Dip je gekookte mosselen in de kaasfondue

Wist je dat je schaal- en schelpdieren prima kunt combineren met kaasfondue?
Onze favoriet is de Franse blauwader kaasfondue in combinatie met gekookte mosselen.
Ontdek gauw deze heerlijke smaakcombinatie!
Laat je ons weten wat je ervan vindt?

Dit is echt mega lekker! Mosselen met kaasfondue