Je winkelwagen is leeg
Maak nu gebruik van 10% korting op de gehele webshop* - Gebruik code wintervuur10
GIETIJZEREN PANNEN VAN VUUR LAB.
Onze gietijzeren pannen gaan een leven lang mee
Een grillpan van gietijzer zorgt voor een optimale warmtegeleiding. Gietijzer zorgt voor een gelijkmatige garing en bruining van het gerecht. Ideaal voor het bereiden van diverse barbecue en / of ovengerechten.
Op deze pagina vind jij:
Heb jij na het lezen van de pagina nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op via 085-0608418 of mail naar info@vuurlab.nl
Onderhoud & gebruik
De gietijzeren pannen zijn voorzien van een laagje plantaardige olie of bescherm wax om ze na productie tijdens transport en opslag tegen roestvorming te beschermen.
Voor je eten in deze pannen gaat bereiden dien je dit beschermlaagje te verwijderen. Het is slechts een minimale laag.
Eerste gebruik & inbranden
Om met een schone gietijzeren pan te beginnen, ga je de beschermlaag verwijderen. Hiervoor dien je de pan te verwarmen totdat de olie of wax met een katoenen doekje kan worden afgenomen. Hiervoor hoeft de pan niet heel erg heet te zijn, je wilt alleen dat de beschermlaag makkelijker afneembaar wordt.
Vervolgens kan de pan worden ingebrand. Dit kan bijvoorbeeld in een normale oven in de keuken op een temperatuur van 175ºC tot 200ºC, maar je kunt ook een kookplaat, fornuis of barbecue gebruiken. Gebruik je een oven, plaats dan de pan ongeveer een half uur in de oven. Door de hitte openen de poriën van het gietijzer zich.
Wrijf je gietijzeren pan nu in met een beetje plantaardige olie (bijvoorbeeld: zonnebloem-, arachide- of lijnzaadolie). Het hoeft slechts een heel dun laagje te zijn, er hoeven geen druppels zichtbaar zijn. Neem het overtollige weer af. Door de olie zullen de poriën worden afgesloten.
Plaats de gietijzeren pan vervolgens ondersteboven voor minimaal een half uur of langer terug in de oven totdat deze begint te walmen (dit zou moeten gebeuren bij een temperatuur van > 175ºC).
Laat de gietijzeren pan daarna rustig afkoelen.
Let op: niet onder de kraan met koud stromend water!
Wanneer je dit proces drie maal herhaalt dan zal de gietijzeren pan een glanzende diepe zwarte beschermlaag vormen (de zogenaamde Patinalaag).
Deze laag vormt een natuurlijke anti-aanbak laag en biedt tevens bescherming tegen roestvorming van het gietijzer.
Schoonmaken & onderhouden
Het is belangrijk om je gietijzeren pan na gebruik schoon te maken! Maak hiervan een vaste gewoonte zodat het een routine voor je wordt. Het schoonmaken van je gietijzeren pan dient direct na gebruik te worden gedaan. Laat deze dus niet een poos met etensresten staan.
Let op: Spoel een hete gietijzeren pan na gebruik en niet af met koud water.
Verwijder de etensresten en gebruik een plastic spatel of een (plamuur)mesje om schoon te schrapen. Is de pan hevig aangebrand dan kun je ook een staalborstel gebruiken. Heb je die niet bij de hand dan is een goed alternatief om zout op het vuile oppervlak van je gietijzeren pan te strooien en vervolgens schraap je met een spatel de etensresten los. Spoel de pan daarna af met lauwwarm water. Gebruik van een heel klein beetje gewoon afwasmiddel is toegestaan. Spoel het gietijzer daarna wel goed met voldoende water schoon. Gebruik echter geen afwas- of andere schoonmaakmiddel waaraan agressieve chemische bestanddelen zijn toegevoegd (bij twijfel NIET gebruiken!). Omdat gietijzer poreus is kunnen zeepresten achterblijven. Dit kan een vieze bijsmaak geven.
Reinig je gietijzeren pan nooit in een afwasmachine. Dit zorgt automatisch voor roestvorming op het oppervlakte (de gietijzeren pan is nog wel te herstellen door het bovenstaande opnieuw uit te voeren).
Nu laat je de gietijzeren pan goed drogen (eventueel door deze lichtjes te verwarmen). Smeer het gietijzer nu met een plantaardige olie in. Gebruik een schoon deel van dezelfde doek om het overtollige onderhoudsproduct of olie af te nemen. De bedoeling is dat de poriën met het onderhoud product of olie gevuld zijn. Bij gietijzeren pannen dient niet alleen het oppervlakte waarop je bakt te worden behandeld, maar ook de buiten- en onderkant dient op dezelfde wijze van een beschermlaag te worden voorzien. Plaats de pan op zijn kop en laat ‘m helemaal afkoelen. Je kunt je gietijzeren pan daarna opbergen.
Is jouw pan voorzien van een deksel gebruik dan een stukje hout of karton om deze op een kier te leggen. Wordt de pan een langere tijd niet gebruikt dan kan je een aantal oude kranten in de pan doen. Deze onttrekken het vocht aan de pan. Bij regelmatig en het juiste onderhoud gaat je nieuwe gietijzeren pan een leven lang mee!
Tijdens gebruik wordt de pan echt heet!
Het wordt aanbevolen om hittebestendige handschoenen te gebruiken.
Onze verschillende gietijzeren pannen